Korporaal & Bertels maakt gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en Privacybeleid vinden.

News

Minder Nederlanders willen van gas af

In 2030 moeten anderhalf miljoen huizen gasloos zijn en twintig jaar later, in 2050, alle 7 miljoen woningen. Een zo groot mogelijk draagvlak is daarbij essentieel, zo stelde het kabinet, maar uit de rondgang onder 2351 respondenten blijkt dat juist steeds minder Nederlanders heil zien in gasloos wonen. Vooral de hoge kosten van de alternatieven, zoals een warmtepomp, zijn een reden tot zorg. 

Ook de onderliggende motivatie lijkt veranderd. De groep voorstanders van stoppen met aardgas die als belangrijkste reden het klimaatprobleem noemt, is bijna gehalveerd. De groep die vindt dat we moeten stoppen met aardgas vanwege de aardbevingen in Groningen is juist verdubbeld. Tegenstanders geven als voornaamste reden dat het ‘weer zo’n linkse hype’ is. 

Het klimaatbureau begrijpt dat niet iedereen ‘staat te springen’ om de cv-ketel te verwijderen. ,,Mensen willen weten wat het voor hun eigen woning betekent. Het is nu onduidelijk hoe de kabinetsplannen allemaal gefinancierd gaan worden’’, aldus een woordvoerster van het expertisecentrum. ,,Draagvlak onder de Nederlanders is essentieel. Het is belangrijk dat er snel meer duidelijk wordt over de kosten en financieringsregelingen, maar ook over de voordelen.’’

 

Warmtepompen

Elektrische oplossingen, zoals warmtepompen, zijn het populairste alternatief voor aardgas. Circa 20 procent van de ondervraagden geeft aan deze optie de voorkeur, 14 procent kiest voor een warmtenet, 8 procent voor biogas en niet minder dan 21 procent heeft eigenlijk geen voorkeur, ‘als de woning maar warm is’. De grootste groep (26 procent) moet zich er eerst beter in verdiepen. 

Een meerderheid geeft aan geen actieve rol te willen spelen bij de keuze voor een alternatief voor aardgas in de wijk. Een op de vier wil alleen op de hoogte gehouden worden; zij gaan ervan uit dat hun gemeente – op basis van de mening van experts – de juiste keuze maakt. Een derde wil juist wel actief betrokken zijn, bijvoorbeeld via enquêtes.

 

Bron: AD