22 Dec
Zzp’ers sneller hypotheek met NHG

Door een nieuwe regeling kunnen zzp’ers sinds kort veel sneller een hypotheeklening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgen. Hoe zit dat?

Een jaar zelfstandig. Tot voor kort moest men als zzp’er drie jaar zelfstandig zijn voordat men een hypotheek met NHG kon krijgen. Sinds 1 december 2016 kan dat al vanaf 12 maanden zelfstandig werken. Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) wil hiermee meebewegen met de nieuwe arbeidsmarkt. Er zal daarom meer gekeken worden naar iemands verdiencapaciteit, waarbij het niet uitmaakt binnen welke contractvorm iemand zijn inkomen heeft verdiend.

Welke geldverstrekkers? Zzp’ers kunnen daarvoor in ieder geval terecht bij SNS, Delta Lloyd, BLG Wonen, Aegon Hypotheken en RegioBank. Per 1 januari 2017 komt daar ook nog Woonfonds bij en binnenkort kan men ook bij NIBC Direct terecht. Andere geldverstrekkers kunnen zich hier ook nog bij aansluiten. Tip. Het actuele overzicht van partijen die zijn aangesloten, vindt u op https://www.nhg.nl/zzp Daar vindt u onder andere ook een voorbeeld van de ‘NHG inkomensverklaring zzp’er’. Let op. Voor deze snelle NHG-route komen alleen zzp’ers in aanmerking die niet vanuit een uitkering zzp’er zijn geworden.

Voordeel NHG. Als een woningeigenaar met een hypotheek met NHG te maken krijgt met echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van zijn partner, kan de NHG bijspringen. Met de NHG is de geldverstrekker er dus van verzekerd dat een hypotheekschuld wordt afgelost.

Voorwaarden NHG. De maximale hypotheek voor aankoop en oversluiten is vanaf 1 januari 2017 € 247.450,- (101% van de marktwaarde) en als er sprake is van energiebesparende maatregelen € 259.700,- (106% van de marktwaarde). De maximale koopsom bij bestaande bouw en bij nieuwbouw is vanaf 1 januari 2017 € 245.000,-.

Kosten en rentekorting. Voor de NHG betaalt men een eenmalig bedrag. In 2016 en 2017 is dit 1% over het totale hypotheekbedrag. In ruil voor de NHG-zekerheid bieden geldverstrekkers een rentekorting op de hypotheek. Dit voordeel kan oplopen tot 0,9% per jaar.

Bron: Tips & Advies Vastgoed

NVM nieuws