Nieuws

Korting hypotheekrente bij verduurzaming huis

Amsterdam - Wie extra geld wil lenen om zijn huis te verduurzamen, kan bij ASN Bank een kleine rentekorting krijgen. De duurzame bank gaat hypotheken aanbieden.

Fiscale regels eigen woning: hoe zat dit ook alweer?

Er is al langer discussie over de complexiteit van de fiscale regels ten aanzien van de eigen woning. Zo schreef het Financieel Dagblad in mei 2018: “De regels voor de hypotheekrenteaftrek zijn zo ingewikkeld geworden, dat een fout in de aangifte bij de populaire aftrekpost in de inkomstenbelasting snel is gemaakt”. Met dit artikel probeert de NVM enige duidelijkheid scheppen.

‘Doorstromers willen steeds vaker eerst kopen, maar geldverstrekkers werken niet mee’

Het teruglopende woningaanbod in een groot deel van Nederland zorgt ervoor dat steeds meer doorstromers ervoor kiezen om eerst een nieuwe woning te kopen en daarna de huidige woning te verkopen. Hypotheekverstrekkers werken echter niet mee om dit te faciliteren, stelt de Hypotheekshop.

In september opteerde bijna 70% van de doorstromers voor het kopen van een nieuwe woning voordat de eigen woning verkocht was, meldt de Hypotheekshop in de Maandmonitor september. Dit percentage ligt nog hoger in de grote steden in de Randstad. Het kopen van een geschikte woning is op dit moment immers een grotere opgave dan het verkopen van de eigen woning. In veel gevallen vergt het verkopen van een woning hooguit twee tot drie weken.

Niet voldoende spaargeld

Het is echter zo dat alleen mensen met voldoende spaargeld of overwaarde deze keuze kunnen maken. Sommige mensen kiezen er daarom noodgedwongen voor om toch eerst te verkopen. Zij hebben niet voldoende middelen om aan de regels te voldoen die gelden als de huidige woning niet is verkocht, zoals een lagere overbruggingsfinanciering. In deze situatie is er behoefte aan een hypotheekofferte met een langere geldigheid.

Onzekerheid

Adviseurs en consumenten ervaren momenteel dat niet alle aanbieders zijn ingericht op de verhitte woningmarkt. Te vaak nog is men zich bij het beoordelen van dossiers niet bewust van de consequenties als de ontbindende voorwaarden verlopen. Het moeten verlengen daarvan brengt niet alleen veel onzekerheid met zich mee, maar kan ook leiden tot het afketsen van de koop.

Inlossen zonder boete

Ook in hun voorwaarden zouden geldverstrekkers meer kunnen aansluiten bij de verhitte praktijk. Consumenten die niet hun volledige overwaarde kunnen overbruggen en daarom een hogere hypotheek moeten sluiten, zouden erbij gebaat zijn als de bij de uiteindelijke verkoop vrijkomende gelden zonder boete kunnen worden ingelost op de nieuwe hypotheek.

Laagste rente ooit

Overigens meldt de Hypotheekshop dat de hypotheekrente voor de derde keer op een absoluut laagtepunt is beland. Als we het gemiddelde van alle vaste hypotheekrentes nemen, lagen de tarieven in september zelfs op het laagste punt ooit (2,48%).

Bron: De Hypotheekshop

Energielabel geld waard bij huisverkoop

Dubbel glas en zonnepanelen scoren punten 

Amsterdam - Energiezuinige huizen leveren bij verkoop veel meer op dan vergelijkbare huizen waar niks aan is gedaan. Een energielabel van een stap hoger brengt bij een gemiddelde koopwoning al €6000 extra binnen.

Hypotheekgarantie vanaf 2019 bij een huis van € 290.000

Mensen die een huis kopen tot €290.000, komen volgend jaar in aanmerking voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Dat meldt am:web.

Voor woningen waaraan energiebesparende maatregelen worden genomen stijgt de kostengrens ruim over de €300.000.

Daling in aantal woningtransacties!

Het 4e kwartaal van 2017 in Nederland liet voor het eerst in jaren weer een daling in het aantal verkochte woningen door NVM-makelaars zien. Zij verkochten het afgelopen kwartaal in vergelijking met een jaar eerder bijna 6% woningen minder.

De Wwft in 2018

De Wwft wordt naar verwachting in de loop van 2018 verder aangescherpt op basis van de Europese Vierde Anti-Witwasrichtlijn. Het wetsvoorstel om dit in te voeren ligt nu bij de Tweede Kamer.

Familierecht: beperkte gemeenschap van goederen

Per 1 januari 2018 wordt de beperkte gemeenschap van goederen de nieuwe standaard van het huwelijksvermogensrecht. Lees hier verder wat de hoofdregels zijn.