Korporaal & Bertels maakt gebruikt cookies om de website naar behoren te laten werken, om functies voor social media te bieden en om onze website te analyseren. Op onze website kun je ons Cookiebeleid en Privacybeleid vinden.

Nieuws

‘Doorstromers willen steeds vaker eerst kopen, maar geldverstrekkers werken niet mee’

Het teruglopende woningaanbod in een groot deel van Nederland zorgt ervoor dat steeds meer doorstromers ervoor kiezen om eerst een nieuwe woning te kopen en daarna de huidige woning te verkopen. Hypotheekverstrekkers werken echter niet mee om dit te faciliteren, stelt de Hypotheekshop.

In september opteerde bijna 70% van de doorstromers voor het kopen van een nieuwe woning voordat de eigen woning verkocht was, meldt de Hypotheekshop in de Maandmonitor september. Dit percentage ligt nog hoger in de grote steden in de Randstad. Het kopen van een geschikte woning is op dit moment immers een grotere opgave dan het verkopen van de eigen woning. In veel gevallen vergt het verkopen van een woning hooguit twee tot drie weken.

Niet voldoende spaargeld

Het is echter zo dat alleen mensen met voldoende spaargeld of overwaarde deze keuze kunnen maken. Sommige mensen kiezen er daarom noodgedwongen voor om toch eerst te verkopen. Zij hebben niet voldoende middelen om aan de regels te voldoen die gelden als de huidige woning niet is verkocht, zoals een lagere overbruggingsfinanciering. In deze situatie is er behoefte aan een hypotheekofferte met een langere geldigheid.

Onzekerheid

Adviseurs en consumenten ervaren momenteel dat niet alle aanbieders zijn ingericht op de verhitte woningmarkt. Te vaak nog is men zich bij het beoordelen van dossiers niet bewust van de consequenties als de ontbindende voorwaarden verlopen. Het moeten verlengen daarvan brengt niet alleen veel onzekerheid met zich mee, maar kan ook leiden tot het afketsen van de koop.

Inlossen zonder boete

Ook in hun voorwaarden zouden geldverstrekkers meer kunnen aansluiten bij de verhitte praktijk. Consumenten die niet hun volledige overwaarde kunnen overbruggen en daarom een hogere hypotheek moeten sluiten, zouden erbij gebaat zijn als de bij de uiteindelijke verkoop vrijkomende gelden zonder boete kunnen worden ingelost op de nieuwe hypotheek.

Laagste rente ooit

Overigens meldt de Hypotheekshop dat de hypotheekrente voor de derde keer op een absoluut laagtepunt is beland. Als we het gemiddelde van alle vaste hypotheekrentes nemen, lagen de tarieven in september zelfs op het laagste punt ooit (2,48%).

Bron: De Hypotheekshop